De kleinste pianist

De kleine pianist is een film geregisseerd door Raimond van Soest. Bij deze film heb ik de functie van 2de assistent camera uitgevoerd. Er werd gedraaid met de Varicam LT van Panasonic. Naast dat ik bij het maken van deze film erg veel heb geleerd over hoe je een 2AC moet zijn, en er door iedereen keihard werd gewerkt, heb ik ook echt gelachen en een heleboel nieuwe fijne mensen leren kennen. Een project naar het hart.

De korte film vertelt het verhaal van Boy de Kleine Pianist, de licht-autistische zoon (11 jaar) van een arme fruitplukker in Zuid-Beveland. Oktober 1944. Hij raakt gefascineerd en geïnspireerd door de bombardementen op Antwerpen en het afweergeschut van de geallieerden. Het begin van de Slag om de Schelde. In de vele explosies en knallen in de lucht (‘Black Puffs’), ontdekt en hoort hij een magische melodie. Wapperend met zijn handen fantaseert en dirigeert hij zijn pianostuk op de dijk, terwijl hij kijkt naar de bommenregen; gefocust, vastberaden.

Gaandeweg, als hij zijn compositie wil gaan maken op zijn piano, wordt hij tegengezeten door zijn autoritaire en norse vader Merien. Die vindt dat handen zijn bestemd om te werken, ‘nie om te wapperen.’ Zijn oudere broer Krijn (14 jaar) probeert hem te beschermen, maar kan hij vader genoeg tegenstand bieden? En zal Boy zijn compositie op tijd af hebben voordat de bombardementen afnemen?