Grutte Pier

Grutte Pier

Pier Gerlofs DoniaGrote Pier, vertaald naar het Fries; Grutte Pier was een Friesekrijgsheer, vrijheidsstrijder, kaper, zeerover en volksheld. Pier geniet de reputatie van een legendarische krijger en een belangrijke historische figuur in de geschiedenis van Friesland en wordt daarom ook vermeld in de Canon van Friesland.


“GRUTTE PIER” vertelt het magische verhaal van Friese klei grond. Bodem waar zoveel bloed is verspild, zoveel mensen het leven lieten voor vrijheid, zoveel geest in de aarde zit dat het tot de dag van vandaag voelbaar moet zijn.

Natuurlijk is dit het levensverhaal van de Friese vrijheidsstrijder Pier Gerlofs Donia, geboren in 1480, overleden in Sneek 1520. Maar het is ook het verhaal van de Slag bij Warns (of beter gezegd: die bij Stavoren) waar in 1345 veel doden vielen maar de Friese onafhankelijkheid ten opzichte van de Hollanders werd bevochten en gewonnen. Het is het verhaal van vandaag; hoe burgers van dit gebied zich nog altijd niet de wet laten voorschrijven door heersers uit het Westen of het Zuiden.
aldus Dick van den Heuvel en Steven de Jong.

Wat dit project zo bijzonder maakt voor mij is dat het zich afspeelt in de middeleeuwen. We gaan dus echt ver terug de tijd in. Wat het filmen erg lastig maakt. Zo belanden we op de mooiste en soms uiterste plekken in Nederland. We zijn te vinden in loofhutten en museum boerderijen etc. Ook is dit het eerste project voor mij als focus puller. Een spannende ervaring waar ik veel heb geleerd en waar ik nog zoveel in ontdek. Cast en crew maken de gekste dingen mee, en dat maakt ons één grote film familie. Deze serie wordt opgenomen in +/- 10 jaar.


Wil je nu meer weten over dit ambitieuze project neem dan vooral een kijkje op: https://www.stevendejongfilms.nl/project/gruttepier-leaver-dea-as-slaef/